De geschiedenis van Cyclo-Sport.
--> Keizer Karellaan, 291 - Ganshoren (1975 - 1980)
--> Keizer Karellaan, 384 - Ganshoren (1980 - 1985)
--> Cyclo-Sport II - Cyclo-Sport III - Pittem (1982 - 1985)
--> Keizer Karellaan, 308 - Ganshoren (1986 - 1988)
--> Brusselsesteenweg, 610 - Zellik (sinds 1989)
Negen Provincieslaan, 3 - Ganshoren (1974 - 1975)
Keizer Karellaan 291 - Ganshoren (1975 - 1980)
Wij stonden mee aan de wieg van Koga-Miyata, en introduceerden het fenomeen 'zelfbediening' in de fietsenbranche. En toen maakte Eddy Merckx zijn plannen bekend om met een fietsenfabriek te beginnen...
Een nieuw pand werd gevonden aan de overkant in dezelfde straat.
Keizer Karellaan 384 - Ganshoren (1980 - 1985)


Deze nieuwe locatie werd al snel het Walhalla van de wielerwereld genoemd. Een plaats waar je ook simpelweg kon kuieren, een bezoek brengen zonder je in een winkel te wanen waar je je verplicht voelde om iets te kopen. De opkomst van de BMX, de eerste Mountain-bikes, de lancering van Eddy Merckx fietsen, de doorbraak van aluminium in de wielrennerij met de fietsen van Kettler, en nog meer vermaarde fietsconstructeurs zoals Batavus, Colnago, Diamant en Pointer werden vertegenwoordigd, en sloten zich aan bij het ruime aanbod. Met het aanbod groeide ook de service: onberispelijke afmontage en snelle herstellingen bleven een prioriteit. In die tijd werden nog tubes voor koersfietsen verkocht en hersteld. In de winkel op de Keizer Karellaan was trouwens een aangepaste kelder, waar nieuwe tubes konden rusten tot de optimale hardheid bereikt was voor de verkoop of montage op nieuwe fietsen en herstellingen.

In 1980 werd het logo "Cyclo-Sport" gecreëerd. Geïnspireerd op de naam kwam een logo tot stand dat niets aan de verbeelding over laat: sierlijke letters en een beetje creativiteit laten geen twijfel bestaan over het soort van activiteiten waar ook het logo opduikt. Door de jaren heen is het logo sprankelend en fris gebleven, meermaals gekopieerd en onrechtmatig aangepast en toegeëigend door minder creatieve geesten, maar een constante gebleven in de herkenbaarheid van het bedrijf.

Ondertussen maakte zoon Guy Stevens een reis naar Japan, op uitnodiging van Koga-Miyata. De reis werd georganiseerd naar aanleiding van de 90ste verjaardag van MIYATA, en van ieder Europees land werd een Koga-dealer geselecteerd. Het werd een boeiende en interessante reis, met (o.a.) een bezoek aan de fabrieken van MIYATA (fietsframes), SHIMANO (fietsonderdelen) en SR Sakae Ringyo (eveneens fietsonderdelen). Er werd ook veel geluncht, om de gastvrijheid van de Japanners te illustreren. De foto's getuigen van een helse trip, wij werden werkelijk van hot naar her gesleurd, maar het was niet toegestaan van beelden te schieten binnen de bedrijven. (De japanners - in die tijd reeds bekend om het namaken van de klassieke Europese en Amerikaanse fietsonderdelen - waren blijkbaar bevreesd voor spionage). De meest gewaagde foto is dan ook die van de speciale slofjes die wij aankregen bij het bezoek van de windtunnel bij SHIMANO...
Cyclo-Sport II - Cyclo-Sport III - Pittem (1982 - 1985)
In 1984 besloot vader Stevens dat het tijd werd om zelf fietsen te gaan produceren. De drie winkels draaiden goed, en er was vraag naar fietsen met een meer persoonlijke en specifieke uitrusting, waarvan het huidige aanbod op de markt onvoldoende was. Bovendien had zoon Guy ondertussen zijn legerdienst gedaan en zijn plaats verworven als vader's rechterhand, waardoor deze weerom wat meer speelruimte kreeg om zijn ideeën verder uit te bouwen. Er werd een productiehal gevonden in Pittem, en contacten gelegd met de industrie i.v.m. het opstarten van de nieuwe productielijn. Het gebouw in Pittem bevatte ook een winkelruimte, en er was ook plaats voor een indoor BMX-piste, waarop een manche van het I.BMX.F (van Armand Blondiau) gereden werd.
In 1985 werd vader Stevens ziek, en overleed aan een slepende ziekte. De productieplannen werden stopgezet, de winkels gesloten. Het trieste einde van een succesverhaal.
New Cyclo-Sport!
Keizer Karellaan 308, Ganshoren (1986 - 1988)
Na het overlijden in 1985 van Freddy Stevens, de stichter van Cyclo-Sport, besloten Guy en Rita in 1986 van opnieuw te beginnen met een fietsenwinkel. Deze werd heel toepasselijk, en als eerbetoon ten opzichte van vader zaliger, New Cyclo-Sport genoemd, en geïnstalleerd op de Keizer Karellaan, rechtover vader's vorige winkel . Dezelfde ambitie, dezelfde betrachting: betaalbare fietsen en een perfecte service, in een aangename en menselijke sfeer, als voortzetting van al het mooie dat vader Stevens had opgebouwd in zijn korte, maar intense carrière in de fietsen-business.
Op donderdag (sluitingsdag) trok Guy naar het Technisch instituut Anneessens in Brussel, om er les te geven aan kandidaat-fietsherstellers. Hier met Jean-Pierre Vanderslagmolen.
Brusselsesteenweg, 610 - Zellik (sinds 1989)
11 april 1989: de verhuis naar Zellik.

Een ruime keuze, en een perfecte service... daar tekenen wij voor! (Hier Mr. Timmermans met zijn Merckx-fiets)

‘Ik ben meer fietsenmaker dan verkoper geworden’
"Al jarenlang is New Cyclo Sport van Guy Stevens een prestigieuze fietsenwinkel in Zellik. Maar de internetverkoop en het succes van de goedkopere supermarktfietsen hebben de verkoop bij de gewone fietsenwinkels de laatste jaren gevoelig doen dalen."
